keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Mokailua ja äyriäisiä.

Mokasin. Nöyrryn taas sen tosiasian edessä, että olen onneton kokki ja olen antanut taidoistani snobailemalla ja sanastolla elvistelemällä suuremman kuvan kuin mikä vastaa todellisuutta. Tänään ruokani tekstuuri meni pilalle laiskuuteni takia. Ajattelin kaupassa vielä, että miten valmistaisin aterian, kotiin tultuani laiskana jätin yhden vaiheen välistä pois ja se tuntui, kastike oli olemattoman löysää. Maut olivat tietysti kohdallaan, käytin tähän uutta appelsiini-pippuriani ja Nomun Spanish Rubia. Kerron teille tässä, kuinka minun piti tehdä ruoka alkuperäisen ajatukseni mukaa, jotta te voitte onnistua täydellisesti ja välttyä tältä häpeältä. Samalla saan hienon tilaisuuden esitellä yhden suur-kastikkeista, veloutén.

Ainekset:
jauhoja
voita
kalaliemikuutio
vihreä paprika
katkarapuja
mausteita

Valmistele katkaravut laittamalla ne puolikkaan greipin mehun, mausteiden ja pienen oliiviöljymäärän kanssa marinoitumaan kulhoon.

1. Aloita ruuanvalmistus laittamalla kastikepannuun (tms.) voita ja odota kunnes se sulaa.
2. Sekoita sulaneen voin sekaan saman verran jauhoja. Esim. 50g voita, 50g jauhoja. Tästä muodostuu roux, eli suuruste. Anna suurusteen saada aivan pikkuisen väriä pannulla
3. Lisää sen jälkeen vähäinen määrä huoneenlämpöistä kalalientä hitaasti ja hyvin sekoittaen
4. Kun olet sekoittanut sen tasaiseksi kastikkeeksi, lisää huoneenlämpöistä tai vähän lämmitettyä kermaa huolella sekoittaen.
5. Olet valmistanut Veloutén, anna sen nyt olla... Tarkasti ottaen velouteen ei tule kermaa, eli olet valmistanut veloutén jo kalaliemivaiheen jälkeen, mutta kuitenkin!

1. Paista marinoidut ravut pannulla ja lisää suikaloitu paprika.
2. Yhdistä Velouté pannulle ja tsekkaile maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Samalla olet tietysti keittänyt pastan valmiiksi. Laita lautaselle ja nauti. Lupaan, että tulee olemaan hyvä ateria jos teet kaiken oikein. Ei tällä kertaa kovin koherentit ohjeet, mutta tyrmistys omasta typeryydestäni on nyt liian suuri.

Ostin tällaista vähän vanhempaa siideriä alkosta kun olin lounastauolla fiilistelemässä kalusteita ja viinapulloja. Ei ollut hyvä ostos, ei mikään herrasmiehen juoma. Maistui tunkkaiselta ja hyvästä viilennyksestä ja rauhallisesta käsittelystä huolimatta poksahti pöydälle. Ei ollut kyllä kallis, ei ihmekkään, että oli poistuvien tuotteiden valikoimassa.
Ostin myös Late Harvested Chardonnayta, jälkkäriviiniä jota tulen käyttämään synttäreilläni yhteen menussa olevaan ruokaan ja loput varmaan juon jonkun jälkkärin kanssa. Synttärimenu on muuten yhtä ruokaa vaille valmis. Julkaisen sen piakkoin.

Yours Truly
Kuolo ennen häpeää

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hahaa, saman jutun äiskä opetti 8-vee O:lle mutta sillon se oli vaan kastike. Onneksi opin näin aikuisena sille hienon ja ihanan nimen: velouté, voilà!

Tosin Patonkimaan pääkaupungissa ainaskin velouté viittaa yleensä keittoon (sellaseen paksuun, samettimaiseen) eikä lähes koskaan kastikkeeseen. Ne on selkeesti menneet väärälle tielle jossain kohtaa :( Ps. Kandee myöskin jälkkäreistä tsekkaa se Torresin Vendimia Tardia Rieslingin (aika paljon maustetta ja hunajaa, eroo musta aika kivasti perinteisistä randujälkkäreistä) approx 15 escobaria. Voisin vetää pullon (kaksi) putkeen.

Dr Jerusalem kirjoitti...

Oot asian ytimessä. Mut jos ne neljä (tai nykyisin 6) kastikepohjaa pitää jotenkin erottaa, niin ehkä noi nimet on ihan hyviä, en tiiä. Mut ehkä tossa on semmonen tarkoitushakuinen snobailu taas vähän minulla taustalla...

Toisaalta noi on 1800-luvulta peräisin olevia juttuja, perinteitä pitää kunnioittaa.

Pitää tsekkaa jälkkisviini joskus, nyt on huomisen missio miettiä juhlien kolmas suolainen juttu menuun ja julkaista se ja blogata uudesta pannusta ja astioista!

Anonyymi kirjoitti...

tees pieni juttu safkasta mitä voi laittaa helposti mutta tekee silti minkkiin vaikutukseen tyyliin Wow toi on nähnyt tosi paljon vaivaa mun eteen ja diggaa musta, vaikkei asia näin olisikaan

nimim perunasalaatti ei tehnyt vaikutusta joskus

Dr Jerusalem kirjoitti...

Hyvä idea Alfie, laitan korvan taakse.
Oliko sulla vaatimuksena, ettei tarvitse liettä?
Pitää väsää joku uunisafka sitten tai mahdollisesti joku jota ei kypsennetä perinteisillä metodeilla olleskaan. Otan asian tutkimuksen alle.

Anonyymi kirjoitti...

mulla on, mutta tuskin mun ehdoilla kannattaa. kyllä mä vielä hellan hommaan

Anonyymi kirjoitti...

muhun tekis ainakin vaikutuksen joku sashimi tyyppinen viritys? :) vähän wasabi-majoa vaikka kyytipojaksi ja kaveriksi hyvää viiniä...esim. chablis toimii kalan ja merenelävien kans (tai aina varma shamppanja, ja skumppakin kelpaa...;) ei tartte liettä...

itse asiassa, raa-an kalan kans maistuu myös olut:)

Dr Jerusalem kirjoitti...

Emma. Ite aattelin just samaa! :)
Joku tommoinen tai sitten sitrushedelmien mehuilla kypsytettyä kalaa. Riippuu miten tuoretta hakee kauppahallista.

Anonyymi kirjoitti...

näin juuri!:) ja reilu kalakauppias leikkaa kalan vielä juuri oikealla tavalla,oikeanlaisiksi palasiksi ja kokki pääsee suhteettoman helpolla ;)