tiistai 6. tammikuuta 2009

Créme Caramel


Créme Caramel, ilmeisesti ranskalaista alkuperää, pohjautuu Créme brûléehen käsittääkseni, koska muuta eroa ei juurikaan ole kuin päällä olevan karamellikerroksen koostumus, joka jälkimmäisessä kova ja Caramellissa pehmeä. Tein näitä muffinsivuokaan koska minulla ei ole sopivan kokoista isoa ja pyöreää vuokaa yhden ison tekemiseen. Nämä pienet sopivat oikeastaan hyvin jos haluat tarjota niitä vaikka juhlissa. Reseptilläni, joka on mukailtu lähinnä Nicolas Thieulonin Köyhille Ritareille kirjoittamasta reseptistä, tuli 9 pientä herkkua.

200g sokeria
4 munaa
, mitä tuoreempia sitä parempi!
5dl maitoa

½tl sitruunamehua

2rkl vettä

½-1tl vaniliinisokeria

1. Laita vesi ja sitruunamehu kattilaan ja päälle 100g sokeria (on muuten n. 1,2dl). Karamellisoi sokeri kaikessa rauhassa ja tarkkaile, ettei pala kiinni. Aluksi se sulaa sellaiseksi valkoiseksi liemeksi, mutta alkaa muuttua vähän sakeammaksi ja ruskistuu. Älä anna mennä liian tummaksi.
2. Kaada/jaa karamelli uunivuuan pohjalle. Ole nopea, jähmettyy aika äkkiä, mutta jos hidastelet liikaa, niin ongelma ratkeaa lämmittelemällä kattilaa uudelleen.
3. Riko munat kulhoon ja loput n. 100g sokeria sekaan. Riko munien rakenne vatkailemalla rennosti.
4. Lämmitä maitoa ja lisää sinne vaniljasokeri.
5. Lisää lämmin maito munaseokseen ja vatkaile lisää.
6. Kaada siivilän läpi vuokaan karamelliseoksen päälle.
7. Laita vuokasi vesihauteeseen isompaan vuokaan, esimerkiksi siihen syvempään uunipeltiin. Laita vesihauteeseen valmiiksi kuumaa vettä, itse laitoin melkein kiehuvaa.
8. Uuni 170 astetta ja kypsyttelet siellä tunnin vesihauteessa.
9. Ota pois ja varo. Potentiaalisesti vaarallista touhua kun on kuumaa vettä aika paljon pellillä.
10. Anna jäähtyä pöydällä hetki ja sen jälkeen jäähdyttele jääkaapissa vaikka 8h.

Tarjoile vaikkapa tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera. Vedä ensin veitsellä vanukas irti vuuan reunoista ja kippaa sitten lautaselle. Tomusokeria voi myös ripotella päälle siivilästä, tulee ihan fantsun näköinen.

Nyt kun itse mietin, miten tästä olisi saanut vielä parempaa, niin nousee mieleeni muutamia seikkoja.
-Vaniljatankoa käyttämällä vaniljanmaku olisi aidompi. Koska en kuitenkaan varsinaisesti ole tankomiehiä, niin ensi kertaa varten hankin makeassa pakkauksessa olevaa Nomun vaniljauutetta.
-Sitruunamehun sijasta voisi käyttää luomusitruunan kuoresta raastettua hilsettä.
- Valkoisen sokerin sijaan voisi ehkä käyttää reilun kaupan ruokosokeria.
- Maidon korvaaminen kokonaan tai osittain kermalla

Koemaistajani ei välittänyt juurikaan karamellikerroksesta vanukkaan päällä, joten ilmankin voi todennäköisesti tämän herkun valmistaa jos siltä tuntuu, mutta sitten se on jotain muuta kuin Créme Caramel.

Palaan asiaan, jahka jatkan tutkimuksiani.

ps. Tämä on hyvä jälkiruoka myös ystäväpariskunta illallisille ja lounailla koska voit valmistaa tätä rutkasti jääkaappiin edellisenä päivänä! Huhujen mukaan tämä seikka johti Créme Caramellin yleistymiseen jälkiruokana hyvin useissa eurooppalaisissa ravintoloissa.

Yours Truly
Pierre

Ei kommentteja: