sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Kuohuvaa ja hilloketta

Tää oli muistaakseni sitä Crémanttia, tää sijoittui mun makuun siihen keskelle. Halvin Cava oli yllätteän paras, tää pärjäsi ihan hyvin ja Pinot Noirista tehty Cava oli vähän turhan pitkällä jälkimaulla varustettu, mutta ihan juotava. Skumppalaseja olisi pitänyt myös olla vähän enemmän, hassusti liukuvärjätyt ja huonolaatuiset lasit menivät käyttöön heti alkuunsa ja itse jouduin tyytymään tämmöiseen nysälasiin, jonka sain 18-vuotis lahjaksi pikkolo-kokoisen kuoharin kanssa silloin aikoinaan. Vieraat jotka tulivat myöhemmin saivat nauttia kuplivansa viime jouluna veljeltäni saaduista viinilaseista. Meinasin kuolla häpeään. Kunnon etikettimoka.
Tässä mun oma Cremé Caramel mustasta muovikupista, vieraat saivat sentään keraamisista ja valkoisista Ikean kupeista. Ohjehan löytyy tuolta jo aiemmin kirjoitetuista, varioin tällä kertaa vain raastamalla luomusitruunasta kuorta maitoa maustamaan ja käytin järeämpää maitoa, eli täysmaitoa. Noista kupeista tuleekin mieleen oikeastaan yksi harvoista jutuista joita myönnän mokanneeni näihin juhliin... Lautasten määrä oli vähän liian pieni ja osa oli hieman ruokalajeille sopimattomia. Oli tarkoitus hankkia Skannon järkyttävän upeita kertakäyttölautasia, mutta heräsin hoitamaan sitä liian myöhään. Niitä ei myydä Tampereella ja saadakseni hustlattua niitä Helsinkiläisen ystäväni kautta, olisin tarvinnut ainakin vähintään neljä päivää aikaa.
Aprikoosichardonnayhilloke-vuohenjuusto toast

200g vuohenjuusto (semmonen pyramidin muotoinen loota on aika hyvä)
2dl aprikoosihilloke
20 viipaletta vaaleeta paahtoleipää
voita

1. Leikkaa leivistä reunat veke.
2. Voitele toiset puolet voilla (minä voitelin vain päältä)
3. Levitä aprikoosi hilloke toiselle puolelle ja murenna vuohenjuustoa sen päälle
4. laita voidellut kannet leipien päälle (kts. kuva)
5. Paista uunissa 225 asteessa joku 5min, yläosassa.
6. Voit vetää noi sitten neljään palaan ja tikuttaa + koristella, jos uskallat. Itsellä oli jotenkin höttöistä leipää niin ei pokka riittänyt moiseen pelleilyyn.

Hilloke:
250g kuivattuja aprikooseja
3dl makeaa vaaleaa jälkkäriviiniä, käytin ite Late Harvested Chardonnayta kun vaaleat portviinit oli kiven alla.
1/2 luomusitruunan kuori
3rkl sitruunamehuu
3dl hillosokerii

1. Slice and dice aprikoosit ja pistä viinin kanssa kulhoon maustuu 3-4h
2. Raasta kattilaan sitruunan keltainen kuoriosa, puristele sitruunan mehu messiin ja viiniaprikoosiseos perään.
3. Keittele miedoilla lämmöillä 20min tai kunnes aprikoosit on pehmeitä
4. Sekoita hillosokerit joukkoon ja keittele vielä noin 15min.
5. Hilloke saa jäädä snadisti jopa löysäks, koska jähmettyy vähän vielä jäähtyessä.

Näistä tuli aika hyviä ja tuli ihan mielenkiintoista kommenttia jatkoilla noista. Ohje on Glorian R&V:stä. Suomen ainoasta vakavasti otettavasta ruokajulkaisusta.

ps. Sain ihan kivoja keittiöaiheisia lahjoja ja pari kastiketta, toinen oli itse tehty ja toinen hankittu, mutta mystisen sattuman kautta aika samantyyliset! Tulisia kastikkeita, pitää kokeilla huolella, ettei mene överiks. Laitan kuvia noista välineistä vaikka sitten kun teen niillä jotain ja kastikkeista kanssa kunhan käytän niitä ruokiin.

Kutkuttelee vähän mieltä, että jos kermainen perunamuusi, kermainen velouté jonka maustaisi vähän tuollaisella ärjyllä kastikkeella ja vaaleaa kalaa. Sitten hapokasta viiniä tai kuplivaa leikkaamaan vähän tota kermaisuutta... Katsellaan.

Yours Truly
"Lasit tiskattu, seuraavaks lautaset"

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olet väärässä! GOURMET (Suomen Kuvalehden pikkusisko ruokaihmisille) on oikeesti kanssa aika kingi. Toi sun hilloke-vuohenjuustomeininki kuulostaa aivan järkyttävän hyvältä. Voisin varmaan piehtaroida siinä loppuelämäni.

Dr Jerusalem kirjoitti...

Gourmet. Hmm... Pitää tutustua lähimmässä lehtipisteessä.
Ja piehtaroi ihmeessä, vähän tahmaista, mutta kyl ihan hyvää. :)

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisempi versio mutapainista. Parasta.

Anonyymi kirjoitti...

Glorian ruoka ja viini on minunkin mielestäni auttamatta paras suomalainen ruokalehti. Gourmet myös hyvä, mutta välillä menee vähän liian säätämiseksi. Arikkelit tosin mielenkiintoisia ja kattavia. Koti ja keittiössä, joka noin pääpiirteittäin on sisustuslehti, on sielläkin monesti mukavia reseptejä ja ruokajuttuja... brittiläisistä mukaan lähtee olive, goodfood ja delicious- suosittelen!:)

Dr Jerusalem kirjoitti...

Vaikka trendissä mimmit näyttääkin siltä, ettei ne oo ruokaa nähnyt hetkeen, niin sekin yllättää toisinaan reseptien kanssa.

Toi Delicious pitää tsekata varmaan Akateemissa, taisin joskus katella.

Goodfoodissa on reseptejä missä on perunamuusissa aprikoosia, haiskahtaa epäilyttävältä.

:)

Delight kirjoitti...

Oh, pakko koklata tuota toast-viritelmää, vaikuttaa herkulliselta!

T. Vuohenjuustofani :)

Anonyymi kirjoitti...

Upeaa. onnea

Anonyymi kirjoitti...

Voitko muuten tehdä jutun edukkaista mutta hyvistä ruokaviineistä? parit valkkarit ja parit punkut.

Anonyymi kirjoitti...

Jos viittaat vanhan kotikunnan ihmisten 18-v. lahjaan, niin se oli oikeaa shamppanjaa. Pullo saattoi kyllä olla pieni...

Dr Jerusalem kirjoitti...

Itseasiassa viittasin, muisti teki kyllä tepposet. No kuitenkin, oli se ihan hyvää kamaa. Noin pieni lasi ei vain hivele egoa.

Pahalapsi kirjoitti...

Jesta mitä herkkuja oletkaan taas tehnyt! Nuo vuohenjuustojutut aprikoosilla ovat kyllä vamrasti tosi hyviä..

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä se lasi oli hieman pikkuinen, joo. Ja jäi löytymättä se vispiläkin. =/