perjantai 13. helmikuuta 2009

Viinejä ja snadia katumusta

Kokoa itsesi J, Kokoa. No niin. Ego alkaa olla kasassa taas pienen itseruoskinnan jälkeen. Pitää hyvittää itselleen tää anteeksantamaton kämmäily jotenkin... Eli kirjoitan sen viinijutun jota oon lupaillut! Erottelen värin ja maan mukaan. Jos ymmärrät viineistä vähemmän ku mä, niin tuut tod.näköisesti diggaa näistä joka tapauksessa, mutta jos ymmärrät enemmän, niin mitä sä tääl notkut. Käytä omaa harkintaas, mutta ota toki vinkistä vaari jos siltä tuntuu.

Punaiset:

Portugali:

Quinta da Espiga 6,91e
-Keskitäyteläinen, vaniljaa, karpaloo ja notkeutta wtf.
-Seurusteluun (dokailu), pastoille ja huhujen mukaan possulla ja lehmälle, helppo juoda, ostaisin jos ois tulossa mimmi kylään joka ei oo tottunut viineihin. Kierrekorkki, eli ei riskiä halkaista huultaan avatessa pulloa (mulle kävi sillein monta vuotta sitten)
- Keittiöpoika pistää tätä dokailua varten pakastimeen, toimii sillein myös.

Italia:

Salice Salentino Nero Riserva 7,21e
-pastalle, pizzalle ja pikkusuolaiselle, nauta&possu.
-täyteläinen, vaniljainen ja kirsikkainen uu jee.
- Mun perusvalinta arkiviiniks ja vähän juhlavammaksikin, helppo juoda ja hyvä. Kerännyt arvostusta pro-piireissä myös. Kelpaa mun faijallekkin, vein sille jouluks.

Nero Copertino Riserva 8,20e
- grilli, ja pataruualle, sekä pastalle, että juustolle.
- Yhtä laadukasta kamaa kuin toinenkin Nero, myös etiketit on hämäävän samanlaisia.

Lamrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile il Fojonco 7,76e
- Kevyesti kuplivaa punkkua "seurusteluun" ja salaateille, todella helppoa juotavaa, tällä mä tutustuttaisin epäilyttävän nuorekkaat naisystäväni punaviinien ihmeelliseen maailmaan, jos harrastaisin sellaista, enkä paheksuis oikeesti voimakkaasti.
- Kun etit tätä niin katot vaan sanan Lambrusco ja annat palaa, ei siel muita oo, kukaan tota nimee kuitenkaan muista kokonaan... Aika alahyllyn tavaraa.

Voga Italia Quattro 9,06e
- Aiemmin blogattu, "shamppoopullo", 87 pistettä kansainvälisessä mediassa. Pehmeetä juotavaa. Grilliruoka, pasta, nauta ja juusto.
- Laatu valinta jos haluut hämätä huomion pois kaikesta muusta, mimmi/kundi saa olla oikeesti aika juntti jos ei osaa arvostaa pullon designia.

Alloro Primitivo 9,21e
- possu&lehmä diggaa tästä, pastalle ja juustolle toimii myös. Täyteläistä tavaraa.
- notkeeta, marjaista ja karpaloista, etiketissä hassu pikku satyyri. Hyvää tavaraa!
- Pekka Suorsakin arvostaa ja meikä arvostaa Pekkaa, vaikka se on vähän hupsun näköinen.

Vignamaggio Chianti Classico 14,87
- Tää on tässä vaan bonuksena, sain tän synttärilahjaks.
- Sopii riistalle, lampaalle ja lehmälle, sekä juustolle jonka kaa tätä itse vedin muistaakseni.
- Hyvää tavaraa, voin suositella ostettavaksi lahjaksi muillekkin.

Bubbling Under: Tollo Rosso, etiketti rumenee vuosi vuodelta, mutta taso on sellainen, että jos heität karahviin ja tarjoot pastan, pikkusuolaisten tms. kanssa, niin pitäs mennä ihan täydestä. Hinta 6,72e muistaakseni.

Ranska:

J.P. Chenet Cabernet Syrah 7,51e
- Ylimainostettua tavaraa, jos kuitenkin haluut ostaa "tunnettua" viiniä sen takia, että oot jotenkin vajaa, niin ei tää pahaa oo. Sain joskus hanapakkauksessa faijalta. Kyllähän tätä sen lasin illassa tai pari joi, ihan huvikseenkin.
- grilli, pata, possu&lehmä.

Rosiére Syrah 8,71e
- Tässä on söpö ruusu etiketissä, käy seurusteluun, kanalinnuille, itämaiselle ruualle ja pienille possuille.
- Hyvää tavaraa ja söpössä pullossa. Eräs epäilyttävä filosofi ois aikoinaan mennyt naisen luo piiskan kaa, meikä ottais mieluummin tän.

Espanja:
Valcanto Syrah 8,20e
- lammas, noutopöytä, nauta ja grilliruoka
- Mun viinihyllyssä on tälläkin hetkellä pullo tätä, vois vetää tätä naudankielen kaa. Kävin tänään vertailee elukoiden kielien hintoi. Tätäkin on kehuttu myös muiden gurujen kuin itseni toimesta.

Punaisia ois varmaan paljon muitakin, mutta tää jää nyt tähän tällä kertaa, ehkä myöhemmin lisää, jos ootte sitä mieltä, että nää kaikki oli muka ihan paskoja suosituksia. Vetäisin ehkä vähän epätodennäköisemmistä viinimaista unkarista hienon Hannibalin Sangria-punkkuna ja Saksan ylpeyden Black Towerin Pinot Noirin ihan vaan muuten vaan punkkuna tähän. Hannibalia 2 pulloa/alle kymppi. Black Toweria yks.

Valkoiset:

Nää ei tuu nyt maajärjästyksessä kun ei mulla näitä nyt niin paljon ole, mutta nää on takuulla halpoja nää vähät.

Lambrusco Bianco dell'Emilia 6,43e
- salaatti ja seurustelu
- Tää sopii kyl muuhunkin, ihan raikasta tavaraa ja kivasti pikkuisen kuplii. Tästä on kuvakin tuolla aiemmissa jutuissa. (Italia)

Floria 6,47e
-salaatti, seurustelu, kana ja possu ja petanki
- Tätäkin on juotu joskus aiemmin, modernisti suunniteltu etiketti ja raikasta tavaraa. (ranska)

Saksalainen kaksikko: Black Tower Rivaner & Riesling, 8,20e ja 7,80e
- Rivaner on puolimakee ja sopii pizzalle jne, salaateille ja seurusteluun.
- Riesling on puolikuiva, sopii kalalle, noutopöytään, salaateille ja seurusteluun.
- Mä en tosin osaa "seurustella" tolla Rieslingillä, se ei vaan toimi mulle, mutta kermaisen kalan kaa aika hyvää.

Kuohuvat:

Kuohareissa tykkään oikeestaan kaikista pulloista minkä kyljessä lukee Cava tai Crémant ja muutamista muistakin, mm. teinihoukuttimesta Fresitasta, josta tulee myös hyvää sorbettii.

Marques de Monistrol Selección Especial Brut 7,70 (Cava)
- kala, äyriäiset ja aperatiivi, maljakuoharikin.

Castellblanch Cristal 8,71e (Cava)
- kala, kana, aperatiivi ja malja ja tulee hyvää sorbettii

Cava Soler-Jové Brut Reserva 8,20e
- malja, aperatiivi, noutopöytä ja äyriäiset

Sit on muitakin Cavoja enemmän kuin sormet jaksaa kirjoittaa ja monta kivaa Crémanttia, mutta ne pyörii kympin yläpuolella, osa on pinkkei ja osa ei.

ps. Cristalia ois tälläkin hetkellä pullo tuolla kaapissa oottamassa huomisia meininkejä, Espigaa myös.

Yours Truly
Snadisti katuvainen Sommelier Jerusalem

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ovelana poikana nappasin tosta listalta kaksi ensimmäistä testattavaksi. Ainakin ensimmäinen oli varsin mainiota vaikka pullo olikin tavattoman korkea eikä mahtunut viin(i/a)kaappiini. Eli pullo piti korkata ja parin päivän sisään se tuli siemailtua. Varsin mainiota punkkua kyllä, kiitokset vinkistä, maestro.