sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Tarte Tatin


Tarte Tatin on kohtuu klassikko. Kauppalehti Optiossakin sen vissiin tietävät. Resepti alunperin tehty siis semi-avuttomille pankkiireille. Tein tän jo jonkun aikaa sitten.

Ainekset:
4 kiinteää omenaa (Mä käytin Granny Smithiä)
100g voita
1dl sokeria (Mä käytin hienompaa siro-sokeria)
4 levyy valmista voitaikinaa (mulla oli lehtitaikinaa)

Ai niin meinasi unohtua! Tietty kuorit eka ne omenat, ennen ku alat lohkoa niitä.

1. Voitele uuninkestävä pannu voilla ja heitä sokerit pohjalle
2. Leikkaa omenat lohkoiksi ja lado ne uuninkestävään pannuun leikkauspinta ylöspäin
3. Laita taikinoista kaulittu yhtenäinen kansi omenoiden päälle ja taittele reunat pannun sisään, pohjaan kiinni.
4. Pistä pannu lämmölle ja karamellisoi sokeri kivan ruskeeks, sillain että se kuplii taikinalevyn reunan alta.
5. Laita pannu 200 asteiseen uuniin ja anna olla siellä joku 14min
6. Kumoo piirakka kuumana lautaselle/vuokaan/tms.

Tarjoile jätskin kanssa tai jos oot kova kundi (tai pankkiri tai juristi tai it-miljonääri), niin calvadoksella maustetun kermavaahdon.

Ois tossa omenoita taas, vois tehdä uuden. Hioa vähän viimekerrasta tota taikinan reunan karamellisoimista etenkin.

Kävin tänään peräkonttikirppiksellä, sinne oli kyllä kaivettu jostain kryptistaan kaikkein huonokuntoisimmatkin eläkeläiset laahustamaan ja kaikki kaupungin yh:t olivat saleen lähteneet maailman isoimpien lastenvaunujensa kanssa liikkeelle, ettei vahingossakaan jo valmiiksi ahtailla käytävillä sopisi kulkemaan. Ei ollut mitään kiinnostavaa, ne harvat keittokirjatkin mitä näin, olivat lähinnä sarjassaan 200 Hyvää Nakkikastiketta.

Tohon torttuun palaten vielä, en oo ihan saletti, että onko toi lehtitaikina tohon ihan parasta. Toimii ja on hyvää, mutta oiskohan se voitaikina vielä parempaa? No... Käytän nyt, mitä pakkasesta löytyy, ens kerralla sitten taas voi funtsii.

Yours Truly
Fransmanni Dr J

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää hyvältä, laitan respan ylös.
Oletko tutustunut ankan saloihin? Kantistarjouksena oli ankkaa niin ostin pari filettä, aivan upean maukasta. En vaan keksi mitä sen kanssa tarjoilisi, etnekin hillona

Dr Jerusalem kirjoitti...

Hillona hmm.. Mun kokemukset ankasta on kohtuu rajoittuneet, mut kuvittelisin, että esim. Balsamisiirappi toimis, joko valmiina Stockalta jotain makua tai sit tekee itse.

Jos raaskii, niin Stockalla etenkin on joskus ihan asiantunteviakin myyjiä, ne aika mielellään jakaa vinkkejään lisukkeista ja valmistustavoista.

Pahalapsi kirjoitti...

Mielenkiintoista!
Ite en oo koskaan edes tarte tartinia maistanut. Onko tää semmosta äklömakeeta?
Omenapiirakat ainakin on hyviä.
Meinasin että voisin testata vegaaniversiota, kun tietääkseni ainakin yksi lehtitaikinoista on luonnostaan maidotonta :) Ja voin tilalle sinistä keijua! (no ehkä ei samalta maistu kun voi, mutta sinnepäin..)

Pahalapsi kirjoitti...

Hirveä kirjotusvirhe :D Tarte tatin, ei TARTIN! heh.

Dr Jerusalem kirjoitti...

Tart ku Tart.

Ei oo mun mielestä ällömakeeta, eihän tossa oo "kuin" desi sokrua. Riippuu tietysti vähän omenoista mitä käytät, Granny Smith tasapainottaa kun on aika hapokas.

Mä tein margariiniin eilen kun tein uudestaan, maku oli about sama.