keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Ranskalainen Sipulikeitto




Paul Svensson teki sipulikeittoa Strömsössä jokunen viikko sitten. No minun piti tietysti kokeilla, koska olen heikkona kaikkeen minkä nimessä on sana "ranskalainen". Söin tänäänkin amican ravintolassa "ranskalaista salaattikastiketta" kun vaihtoehtona oli "kartanon kastike".

Homma toimii näin kun haluat valmistaa sipulikeiton ala Dr J, Paul Svenssonin ohje alkuperäisessä muodossaan löytyy Strömsön kotisivuilta.

Ainekset: Sain kyseisillä määrillä syötyä itseni täyteen, noin kaksi isoa annosta.
Voita tai margariinia sipulien paistamiseen
Sipulia (2)
Punasipulia (2)
Valkosipulia (1 kynsi)
Valkoviiniä (1dl)
n. 0,5l Liemi of your choice (kanaliemi käy hyvin, itse käytin runsaudensarven yrtti-tomaattilientä kun muut olivat loppu, muutenkin ihan suositeltavia liemikuutioita, eivät sisällä lisäaineita)
Suolaa ja pippuria ja basilikaa (freesi tai kuivattu).
Paahtoleipää
Juustoa (Gruyere tms.)

1. Laita voita reilusti pannulle ja aloita pilkottujen sipulien paistaminen
2. Karamellisoi sipulit, tähän menee ehkä n. 15min, riippuu vähän. Sipulien tulee muuttaa väriä ja tulla kivan limaisen pehmeiksi.
3. Laita sekaan valkoviini ja imppaa haihtuva alkoholi nokkaan pannun yllä.
4. Lisää sekaan liemi ja anna kiehua kepoisesti kannen alla n. 10min
5. Tarkista maku, lisää mausteet. Pitempikään hautuminen ei ole keitolle pahaksi, ehkä jopa päinvastoin.
6. Paahda leipä ja laita se palasiksi, tai vaihtoehtoisesti käytä sitä kokonaisena "kantena" keitolle.

Leivän päälle raastat tai laitat ohuina viipaleina. Sitten gratinoit juuston kivasti uunin grillivastuksella tai vaihtoehtoisesti kaasupolttimella.
Hyvä soppa, tiettyjä ruumiintoimintoja tietysti kiihdyttää, eli en ehkä tarjoaisi potentiaaliselle deitille ekoilla kerroilla kun kutsuisin syömään. Muuten menee kivasti kylmenevinä syysiltoina ja vaikka poikien kesken alkuruokana ennen tiukkaan lihaan siirtymistä.
Join samaa valkoviiniä, jota käytin sopassa, maistui hyvin.

Pitäisi keksiä joku syksyinen hyvänmielen projekti, kuten viimeiset ulkona kokkaamiset ja syömiset viltin alla tai muuta yllättävää. Omenavarkaisiin meneminen kiinnostaisi myös, tiedän kyllä, että niitä tarjotaan joka kadunkulmassa ilmaiseksikin, mutta lapsellinen jännitys on enemmän minun juttuni.

Yours Truly
Dr J
ps. Joku mättää tässä muotoilussa, korjaan asian kotona jos pystyn... FIXED. Internet Exploder ei oikein arvosta välien jättämistä...

Ei kommentteja: